top of page

Vincent van Gogh

(Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst.

Vincent van Gogh - amandelbloesem

Levensloop van Vincent van Gogh (beknopt)

Hij werd geboren in het Brabantse Zunder in een predikantsgezin. Als kind was Vincent een zwijgzame, enigszins in zichzelf gekeerde jongen.  Hij zocht graag zijn toevlucht in de natuur.

Na hbs -jaren ging Vincent op zijn zestiende aan het werk bij het Haagse filiaal van de internationale kunsthandel Goupil & Cie op de Plaats in Den Haag. Hier maakte hij kennis met de wereld van de kunst. Oorspronkelijk was dit de kunsthandel van zijn oom Vincent van Gogh. In 1873 werd Vincent van Gogh op zijn verzoek overgeplaatst naar Londen, waar hij verliefd werd op de dochter van zijn hospita. Hij maakte hier een depressieve periode door.

Vincent werd onderwijzer in Ramsgate en vervolgens onderwijzer aan een kostschool en hulpprediker bij een methodistische dominee in Isleworth. Op 4 november hield hij zijn eerste preek. Geloof werd steeds belangrijker voor Vincent; hij ambieerde eigenlijk een baan als predikant en werd als assistent aangenomen bij de Congregational Church van Turnham Green, waar hij les ging geven op een zondagsschool.

In 1877 kwam hij weer terug naar Nederland, waar hij in Dordrecht begon als boekverkoper. De studie theologie lukte niet, vanwege desinteresse in de oude talen.

In december 1878 werd Van Gogh naar Petit-Wasmes in de Borinage (Henegouwen) gestuurd, waar hij op 1 februari 1879 aan een proefperiode als lekenprediker tussen de mijnwerkers begon. In deze periode voelde hij dat hij een kunstenaarsroeping zou kunnen hebben.

cafe bij nacht - Vincent van Gogh

Vincent van Gogh als kunstenaar

Hij leerde aan de hand van teken- en schildersboeken het vak. Eigenlijk was hij autodidact, hoewel hij op de hbs wel van zijn tekenleraar tekenlessen kreeg.

In de zomer van 1879 kreeg hij een waterverfdoos opgestuurd door zijn vroegere overste bij Goupil & Co in Den Haag. Hiermee bewerkte hij een eerdere potloodtekening van de cokesfabriek in Flénu waarop hij de kleuren met potlood had aangeduid.

Eveneens in 1879 werd hij na zes maanden afgewezen als lekenpredikant door de protestantse gemeenschap in Petit-Wasmes omdat hij te fanatiek en te moeilijk in de omgang was.

Vanaf 1880 heeft Van Gogh een groot oeuvre geschapen vaan kunst: van tekeningen tot schilderijen.

 Het is in-en-in-verdrietig, dat deze grote kunstenaar vanwege zijn depressieve geaardheid op slechts 37 jarige leeftijd een eind aan zijn leven heeft gemaakt.

Vincent van Gogh wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat: hoewel hij in de laatste jaren van zijn leven al enige bekendheid had binnen selecte kunstkringen, werd zijn werk pas na zijn dood door het grote publiek opgemerkt, waarna Van Gogh en zijn werk wereldberoemd werden.

sterrenhemel boven de Rhone Vincent van Gogh

Musea met werk van Vincent Van Gogh

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten. In het Kröller-Müller Museum in Otterloo bevindt zich de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld.

(info ontleend aan Wikpedia)

bottom of page